Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Utolsó kommentek

Kell egy csapat!

2011.10.01. 18:20 - Polimánia

Címkék: politika közélet választás jesz

Persze lehet a partvonalon kívül is helyezkedni, csak akkor nincs a játékba semmi beleszólásunk. Akkor csak magunknak tehetünk szemrehányást, ha valami nagyon nem úgy alakul, mint ahogy szeretnénk. Jó, tudom, akkor sem mindig úgy alakul, ha egy csapatban vagyunk, de jóval nagyobb az esély, hogy tudunk változtatni rajta.

De milyen csapatot válasszunk? Ez manapság a legnehezebb kérdés. A rendszerváltás óta, már mindkét oldal többször volt hatalmon. Mindkét oldal többször leszerepelt, most éppen a jobb oldal vágja maga alatt a fát. Persze tudom én, hogy ellenzékben mindig sokkal könnyebb lenni. Ellenzékben lehet nagyokat álmodni, ellenzékben megmondható a tuti, de valahogy kormányon sosem sikerül.

Válasszuk az erőt? Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mi alapján választ, de nekem a mostani erő, a kétharmad nem tetszik. Nem azért mert túlsúlyos, hanem azért ahogy az erejét használja. Arrogáns, pökhendi, a demokrácia lényegének számító egyeztetések teljes mellőzésével kormányoz. Nem létező, vagy alibi konzultációkra, sosem kapott felhatalmazásokra hivatkozva, mindenkin átgázolva, nemzetközi jogokat sértve hozza a döntéseit, törvényeit. Az ilyen erőhöz csatlakozni persze könnyű lenne, hisz minden véghez vihető vele. Csakhogy van vele egy kis baj. Mégpedig az, hogy ez az erő a saját táborát sem hallgatja meg, a saját táborának érdekeit sem tartja szem előtt, leszámítva egy nagyon szűk, szinte hűbéresi kört. Könnyű választás lenne, de nem a saját érdekünknek való.

Válasszuk a „váltópártot”? Ebben is lenne logika, hisz az elmúlt 20 évben mindig meghatározó szerepe volt. Viszont nekem ők sem tetszenek. Nem azért mert a baloldalon vannak, hanem azért mert nem csak zörgött a haraszt, hanem valóban elkövettek csúnya dolgokat. Persze erre lehetne mondani, hogy nem a párt követte el, hanem egyes túlbuzgó, vagy önjáró tagjuk. De az én szememben ez mellékes, a szervezet tagja követte el, és én ilyen esetben a törvénytelenségeket, stikliket a szervezettel azonosítom. A másik dolog, amiért nem választom a „váltópártot” az az, ahogy a nagy vereséget kezelik. Nem képesek tanulni belőle, nem képesek levonni a konzekvenciákat és ezek alapján megújulni. Ahelyett hogy felállnának a K.O-ból (mert a bíró már nyolcnál tart a számolásban) csak egymást csépelik folyamatosan. A hitelét vesztett volt vezető, ahelyett hogy szépen csendben visszavonult volna egy időre, csak bomlasztja a saját táborát. Hogyan bízzon az ember egy ilyen társaságban?

Válasszuk a szélsőséget? Ez sem lenne indokolhatatlan választás. Természetes dolog, hogy az embernek egy idő után, amikor már kezd elege lenni mindenből, hirtelen felindulásában kemény gondolatok jutnak az eszébe. Ilyenkor szinte összecseng vele egy szélsőséges szervezet kommunikációja. De nekem a szélsőség sem tetszik. Nem tagadom, hogy ha néha elkap az indulat, én is mondok keményeket, de csak az első reakcióm az, és sosem fordul át fizikai erőszakba. Ha elpárolog a dühöm és alaposabban elgondolkodom azon, ami felbosszantott, racionálisabb és békésebb megoldások jutnak eszembe. Ezért nem tetszik a szélsőséges szervezet mindent indulatból, erőből és drasztikusan történő megoldása. Nem is beszélve az erőszakról, ami sajnos jelen van a csapatban, még ha nem is a Parlamentben ülők között (bár köztük is van rá példa). Az pedig, hogy már fizikailag is egymásnak esnek, végképp eltántorít a csapattól.

Továbbra is fenn maradt a kérdés, hogy kit válasszunk? Azon a véleményen vagyok, hogy válasszunk egy új csapatot. Jó, tudom, vadonatúj csapat nem létezik, hisz még ha meg is alakul egy új szervezet az alapítóik sosem kezdő, első bálozó politikusok, hanem valahol már tapasztalatokat szerzett emberek. De ez nem is olyan nagy baj. Annyi csupán az elvárásom az akár új, akár új néven megjelenő szervezettel szemben, hogy legyenek hitelesek, a programjuk legyen realista, ne essenek túlzásokba, a kommunikációjuk ne legyen demagóg, populista. Működjön benne a csapatszellem, ne egy szűk kör akarata érvényesüljön a szervezeten belül. Egy új csapat választásakor megvan az a lehetőség (remélem nem csak illúzió), hogy magam is részt vegyek az irány kiválasztásában, a döntések meghozatalában. Ezért választanék én egy új társaságot.

Körülnézve a mai magyar pártpalettán én most csak egy ilyen szervezetet látok, mégpedig a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget. Ha ma lennének a választások én őket választanám.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polimania.blog.hu/api/trackback/id/tr483270445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása